Штучний інтелект у судовому процесі : виклики для права на справедливий суд - Похиленко Ірина (Львів – Торунь : Liha - Pres,, 2025)
Цифрова трансформація охопила всі сфери суспільного життя, і судова система не є винятком. В якості прикладу можна навести Китай, де штучний інтелект повністю інтегрували у правову систему. Відповідно до звіту Верховного народного суду КНР, штучний інтелект типу система систем (smart court SoS system of systems) тепер підключений до комп'ютера кожного судді на території Китаю. Програма автоматично пропонує номери схожих судових справ, а також рекомендує закони та ухвали. Крім того, штучний інтелект складає проекти юридичних документів та виправляє передбачувані людські помилки у вироку. Також штучний інтелект скоротив середнє робоче навантаження суддів більш ніж на третину. З 2019 до 2021 року програма заощадила громадянам Китаю 1,7 млрд робочих годин. Система також скоротила витрати китайців на юридичні послуги: у зазначений період громадяни заощадили понад 300 млрд. юанів ($45 млрд.). Це приблизно половина від загальної суми гонорарів адвокатів у Китаї минулого року.
Keywords: штучний інтелект; судовий процес; право на справедливий суд; 342.7; 351(062.552); 004.8