Особливості об’ємно-просторової структури сакральних споруд анімізму:різниця Сходу і Заходу, місце українських дерев’яних храмів - Шевцова, Г.В (КНУБА, 2010)
В статті розглянуто основні об’ємно-просторові характеристики анімістичних споруд Сходу, Античності, Західної Європи і Слов’янського світу. Виявлена суттєва розбіжність анімістичних споруд Сходу і Заходу. З результатів очевидно, що об’ємно-просторові характеристики української дерев’яної церкви мають явне тяжіння до традицій анімістичних споруд Сходу.
Keywords: споруди анімізму; ідея небесних сходів; багатобожні святилища; структури поєднаних башт; відкритий внутрішній простір