Новітні тенденції розвитку освіти в контексті європейської інтеграції - Похиленко, Ірина; Акімов М.О. (Baltija Publishing, 2025)
Досліджено адаптацію освітньої системи України до європейських стандартів. Розглянуто ключові напрями реформування – гармонізацію законодавства, академічну мобільність та компетентнісний підхід. Особливу увагу приділено цифровізації освіти, впровадженню дистанційного навчання та використанню штучного інтелекту в освітньому процесі. Проведене авторами опитування дозволило визначити основні виклики, серед яких фінансова нестабільність, застарілі методики викладання та проблеми доступності освіти. Аналіз результатів засвідчив, що сучасні освітні технології сприяють персоналізації навчання, проте потребують збалансованого поєднання з традиційними підходами. Вплив війни на освітню систему вимагає нових стратегій адаптації, включаючи міжнародну співпрацю та підтримку дистанційної освіти. Досліджено роль ненасильницького спілкування та студентоцентричного підходу у формуванні ефективного навчального середовища. Визначено, що подальший розвиток освіти має базуватися на інноваціях, міжнародному партнерстві та адаптації до кризових умов. Запропоновано шляхи вдосконалення освітньої політики, спрямовані на підвищення її якості та доступності. Отримані результати можуть бути використані для розробки стратегій розвитку освіти в Україні в умовах євроінтеграції та глобальних змін.
Keywords: освіта; євроінтеграція; освітній процес; наука