Оценка прочности бетона: нормативные документы, условия испытаний, достоверность - Рунова, Раиса Федоровна; Руденко, И. И. (Знання, 2012)
У статті дана оцінка міцності бетону як фізичної величини з урахуванням особливостей матеріалу і факторів, що обумовлюють її формування. Виконано аналіз нормативної бази України, що регламентує вимоги до сировинних матеріалів, бетонної суміші та бетону при виконанні випробувань з визначення міцності. Показані наявні відмінності у вимогах по випробуванню в документах, неадаптованих до нормативів Україні. Відзначено особливості бетонів нового покоління, в тому числі лужних, а також акцентовано увагу на необхідності оцінки достовірності показника міцності по її однорідності. Наведено приклад комплексного вирішення завдання визначення міцності при зведенні масивного монолітного ростверку.
Estimation of durability of concrete: standard documents, test specifi cations, reliability
Keywords: бетон; міцність бетону; оцінка міцності бетону