Проблема невизначеності фаззифікатора і «ширини зони» в РСМ-алгоритмі - Серпінська, Ольга; Терентьєв, Олександр (КНУБА, 2024)
Запропоновано вирішення проблеми невизначеності фаззифікатора і «ширини зони» в РСМ (possibilistic c -means) -алгоритмі. PCM-алгоритм дозволяє поліпшити результати кластеризації, що отримані із застосуванням FCM (fuzzy c -means)-алгоритму, у випадку, якщо множина об’єктів містить атипові об’єкти (об’єкти-шуми), за рахунок послаблення властивості кластерної відносності і з урахуванням властивості типовості.
Keywords: фаззифікатор; ширина зони; РСМ-алгоритм; кластеризація; FCM-алгоритм; нечіткі множини; хромосома змінної довжини; нечіткі ступені приналежності; центр кластеру; 004.021:519.7