Кінотеатр ім. Черняховського як відображення епох - Гончаренко, Софія (КНУБА, 2025)
У статті досліджується історія та зміни будівлі колишнього кінотеатру ім. І. Д. Черняховського в місті Умань як прикладу багатошарового міського ландшафту ХІХ–ХХ ст. Аналіз охоплює її функціональні трансформації— від концертної зали польської еліти (поч. 1830-хрр.) до військового манежу, гарнізонного собору (кінець ХІХ ст.), місця проведення подій Української Автокефальної Православної Церкви у 1920-хрр., подальшої десакралізації і перебудови в кінотеатр у 1932 р., а також післявоєнної реконструкції 1950-хрр. і занепаду в пострадянський період. Робота поєднує архівно-історичний підхід із дослідженням матеріальної культури, оцінює символічні й соціокультурні функції споруди та обґрунтовує аргументи на користь її збереження як пам’ятки архітектури та міської пам’яті.
Keywords: Умань; архітектура; кінотеатр ім. Черняховського; гарнізонний собор; Олександр Потоцький; культурна спадщина; радянський модернізм; трансформація функцій будівлі; історична пам’ять; збереження пам’яток