Конституційна гарантія права на житло у повоєнній Україні : виклики реалізації та компенсаційні механізми - Похиленко, Ірина (Київ. націон. унів-т ім. Т. Г. Шевченка, 2025)
Право на житло, як один із ключових елементів права на достатній життєвий рівень, зафіксоване у статті 47 Конституції України, становить фундаментальну соціальну гарантію, від якої залежить не лише фізичне існування особи, але й її гідність, приватність, стабільність та безпека. В умовах збройного конфлікту та подальшого повоєнного відновлення питання реалізації цього права набуває особливої актуальності, з огляду на безпрецедентний масштаб руйнувань інфраструктури, зокрема житлового фонду, спричинених військовою агресією Російської Федерації
Keywords: Конституційна гарантія, права на житло, повоєнна Україна, компенсації за житло