Конопляний бетон як інноваційний матеріал для сталого будівництва в україні - Григорчук, Олександр Михайлович; Тарасевич, Віталій Іванович; Лютий, Валентин Олександрович (Вид-во КНУТД, 2025)
Сучасний розвиток будівельної сфери дедалі більше визначається наслідками кліматичних змін і суттєвим зростанням вартості енергоресурсів, що актуалізує використання альтернативних матеріалів із низьким екологічним навантаженням та високою енергоефективністю. Конопляний бетон є біокомпозитом на основі конопляної костри та вапняного в’яжучого, який характеризується високими теплоізоляційними властивостями, здатністю стабілізувати вологісний режим у приміщеннях, екологічною безпечністю та від’ємним вуглецевим балансом. У роботі стисло розглянуто ключові переваги матеріалу й окреслено можливості його застосування в умовах України. Водночас для масштабного впровадження необхідні подальші дослідження, створення нормативно-технічної бази та розвиток сприятливих ринкових механізмів.
Keywords: конопляний бетон; енергоефективне будівництво; вуглецевий слід; технічні коноплі; теплоізоляція