Використання методів інтеграції для створення узагальненої інформаційної моделі будівельного об’єкта - Барабаш, Марія Сергіївна; Київська, Катерина Іванівна (КНУБА, 2016)
Викладено сучасні принципи інформаційного моделювання будівельних об’єктів. Розглянуто різні системи автоматизованого проектування, які використовуються для створення комп'ютерних моделей будівельних об’єктів на різних стадіях проектування. Проведено аналіз наведених методів інтеграції систем автоматизованого проектування. Обґрунтовано створення нового методу інтеграції параметричної моделі на базі програмного комплексу САПФІР-3D, суть якого полягає у створенні окремого файлу, в якому міститься додаткова інформація про елементи інформаційної моделі будівельного об’єкта. Доцільність такого підходу в тому, що будівельні моделі проектуються як єдине ціле, і при зміні інформації по будь-якому елементу, автоматично змінюються параметри всіх пов’язаних з ним елементів. Також в статті наведені результати роботи створеного модуля інтеграції графічної двовимірної моделі будівлі в 3D модель.
Keywords: BIM-технологія; параметричне моделювання; інформаційні технології; системи автоматизованого проектування; інтеграція