Перші знахідки міксоміцетів у лісових фітоценозах Національного природного парку “Вижницький” - Дудка, І.О.; Кривомаз, Т.І. (My University, 2014)
Для встановлення різноманіття грибоподібних організмів класу Myxomycetes у вересні 2013 р. було проведено мікологічне обстеження Національного природного парку «Вижницький» (Чернівецька область). У лісових фітоценозах парку вперше знайдено 19 видів міксоміцетів. Аналіз таксономічної структури їх біоти показав, що зареєстровані види − представники 13 родів, 7 родин, 5 порядків, 2 класів (Ceratiomyxomycetes і Myxomycetes) відділу Eumycetozoa. За видовим складом домінує порядок Trichiales, найбідніші порядки Ceratiomyxales і Stemonitales. айбільш поширені в лісових ценозах парку види Fuligo septica, Lycogala epidendrum та Physarum album. Несприятливі для розвитку спороношень міксоміцетів умови вегетаційного сезону 2013 р. (незвичайно високі температури повітря влітку і відсутність дощів у вересні) сприяли масовому утворенню склероціїв у деяких видів, зокрема Arcyria denudata, Lycogala epidendrum, Stemonitopsis. Щодо розподілу за екологічними групами варто відзначити, що 18 видів (94,7 %) належать до ксилофілів, які в парку розвиваються переважно на мертвій деревині бука лісового (16; 82,4 %). Тільки Didymium difforme, зібраний на гнилих опалих листках невизначеного виду дерева, є представником екологічної групи філофілів.
Keywords: національний природний парк «Вижницький»; міксоміцети; лісові фітоценози; таксономічне різноманіття; субстрати