Вплив положення ярусів підпірних стін в плані на величину горизонтальних переміщень та значення згинальних моментів - Скочко, Л. О. (КНУБА, 2017)
Розглянуто роботу багатоярусних підпірних стін, за допомогою числового моделювання. Розв’язання задач виконано у плоскій постановці за допомогою методу скінченних елементів. Досліджено вплив зміни взаємного розташування ярусів підпірних стін в плані, а також їх взаємодія між собою. Визначені положення підпірних стін, які дозволяють зменшити витрати арматури. Приведено графіки зміни горизонтальних деформацій кожного з ярусів підпірних стін в залежності від їх взаємного розташування. Розв’язання ряду задач дало можливість аналізувати залежності між зміною взаємного положення ярусів у плані і напружено деформованим станом конструкції підпірних стін.
Keywords: багатоярусна утримуюча конструкція; напружено- деформований стан; числове моделювання; числове моделювання