Ентропія як прояв системної і діалектичної сутності будівельної організації - Савенко, Володимир Іванович; Пальчик, Сергій Петрович; Клюєва, Вікторія Василівна; Победа, Сергій Сергійович (КНУБА, 2018)
Побудова сучасних систем управління будівельними організаціями на базі економіко-математичних методів і електронної техніки передбачає рішення ряду проблем, пов’язаних з формалізацією процесу функціонування будівельної системи і постійного її поліпшення, згідно міжнародних стандартів. Важливою умовою високого рівня оперативного планування має бути економічна зацікавленість кожної структури і підрозділу в досягненні головної мети будівельної організації. Тому глобальна економіко-математична модель повинна забезпечувати можливість вирішення питань оперативного планування і управління, а також давати можливість отримувати необхідні дані для поточного і перспективного планування. Отже, для успішного функціонування будь-яких сучасних систем управління будівництвом в їх склад обов’язково має бути включена людина, як ланка, що забезпечує життєздатність усієї системи і реалізацію функції самоорганізації, забезпечує усім необхідним в умовах невизначеності і обмеженості ресурсів.
Keywords: виробнича система; критерії оптимальності; параметри; організація; дезорганізація; концептуальні основи; зовнішні сили; ресурсний потенціал; ентропія; синергія