Розрахункова схема та кінематичний аналіз нелінійних коливань вантажу при повороті стрілової системи вантажо-підйомного крана - Човнюк, Ю.; Діктерук, М.; Почка, К.; Комоцька, С. Ю. (КНУБА, 2015)
У статті розглянута та обґрунтована розрахункова схема стрілової системи вантажопідйомного крана з двома ступенями вільності руху в умовах рівномірного та нерівномірного повороту. Досліджений вплив відцентрових сил на нелінійні маятникові коливання вантажу на канаті. Сформульована й запропонована математична модель, яка є частиною узагальненої моделі вантажопідйомного крана, що функціонує у різноманітних режимах експлуатації. Встановлені зони безпечних амплітуд коливань і, відповідно, безпечних зон експлуатації таких кранів з позиції виключення порушень техніки безпеки при використанні стрілових систем кранів (мінімізація амплітуд нелінійних маятникових коливань вантажу на канаті).
The calculation chart and kinematic analysis of nonlinear oscillations of load during free standing lifting crane’s turning
Keywords: підйомно-транспортні машини; розрахунок; кінематика; аналіз; нелінійність; коливання; вантаж; поворот; стрілова система; кран; подйомно-транспортные машины; расчет; кинематика; анализ; нелинейность; колебания; груз; поворот; стреловая система; кран; lifting and transport machines; calculation; kinematics; analysis; non-linearity; vibrations; load; turn; free-standing system; crane