Інтегроване управління потоками інвестиційних будівельних проектів: цифрові сценарії, мультикритеріальна оптимізація та організаційно структурна адаптація - Козак, Андрій Анатолійович (КНУБА, 2025)
У дослідженні розкрито комплексний підхід до інтегрованого управління потоками інвестиційних будівельних проектів, спрямований на підвищення їх результативності в умовах цифровізації та зростаючої динамікиринкового середовища. Робота поєднує аналіз сучасних тенденцій інвестиційного менеджменту у будівництві з розробкою практичних інструментів, орієнтованих на багатокритеріальну оптимізацію, цифрове сценарне планування та гнучку організаційно-структурну перебудову управлінських моделей.Інвестиційний цикл розглядається як багаторівнева система, де фінансові, ресурсні, часові та технологічні параметри мають бути синхронізовані за єдиними пріоритетами. Запропоновано підхід до формування збалансованого інвестиційного портфеля, який передбачає застосування алгоритмів відбору проектів за критеріями стратегічної важливості, ризикового профілю та взаємозалежності елементів портфеля. Значна увага приділена прогнозуванню результатів із використанням цифрових сценаріїв, що дозволяють змоделювати альтернативні варіанти розвитку подій і своєчасно адаптувати плани до змін зовнішніх та внутрішніх умов.Досліджено можливості інтеграції сучасних управлінських технологій — BIM моделювання, ERP-рішень, стратегічних інструментів BSC і OKR — із гібридними моделями реалізації проектів, такими як IPD та ECI. Показано, що їхнє поєднання сприяє скороченню тривалості інвестиційного циклу, зниженню операційних витрат, підвищенню прозорості взаємодії між учасниками та зростанню інвестиційної привабливості проектів.Практичне значення роботи полягає у формуванні методичної та прикладної бази для розробки адаптивних систем управління інвестиційними потоками, здатних забезпечувати стійкість і конкурентоспроможність девелоперських структур у довгостроковій перспективі. Отримані результати можуть бути використані як у національних, так і в міжнародних проектах будівельної індустрії.
Keywords: аналіз наукових підходів; алгоритмічні моделі; імовірнісна модель результативності