Створення нових ресурсозберігаючих технологій очищення і використання води в системах сільськогосподарського водопостачання - Чарний, Д. В. (КНУБА, 2016)
Розкрито підходи з безреагентної технології очищення багатокомпонентних підземних вод з підвищеним вмістом розчинних сполук заліза, марганцю та сірководню, а також поверхневих вод, що зазнали впливу сучасних кліматичних змін та антропогенного навантаження. Технології базуються на біо-фізико-хімічному методі порушення термодинамічної рівноваги вихідної води. Результатами такого підходу стало отримання безреагентних рішень з одночасної деманганації і деферизації і з паралельним отриманням нового фільтруючого матеріалу з каталітично-окисними модифікованих плівкою тодорокіту, та отримання технологій з реконструкції існуючих станцій водопідготовки поверхневих вод.
Keywords: гранули; фільтруюче завантаження; залізо; марганець; залізобактерії; хемолітотрофи; термодинаміка; фітопланктон; пінополістирол; очищення; температура; відстійники контактні фільтри; повільні фільтри; гранулы; фильтрующая загрузка; железо; марганец; железобактерии; хемолитотрофы; термодинамика; фитопланктон; пенополистирол; очистка; температура; отстойники; контактные фильтры; медленные фильтры; granules; filtering batch; iron; manganese; iron bacteria; chemolithotrophs; thermodynamics; phytoplankton; polystyrene; purification; temperature; sedimentation tanks; contact filters; slow filters; УДК 628.161.2:546.71