Вплив вольової підготовки на подолання кризових ситуацій у змаганнях - Іваннікова, Ганна Василівна; Паринкін, Віктор Юрійович (Ліра-К, 2026)
Змагальна діяльність у видах спорту з високим рівнем невизначеності (бокс, інші єдиноборства) характеризується частими кризовими ситуаціями – раптовими збоями тактичного плану, серіями невдач, пропущеними ударами, конфліктами інтересів «ризикувати/зберігати», суддівськими рішеннями тощо. У цих умовах вольова підготовка виступає системоутворювальним чинником збереження результативності, оскільки забезпечує мобілізацію, самоконтроль і цілеспрямованість попри інтенсивні стресори [2; 3]. Без інтеграції вольових якостей у тренувально-змагальний цикл навіть висока техніко-тактична та фізична готовність не гарантує стабільної ефективності у вирішальні моменти.
Keywords: вольова підготовка