Альтернативна історія - Чорноморденко, Іван Васильович (ЗДІА, 2006)
Існує тенденція зростання інтересу до альтернативної історії. Найбільший інтерес до неї завжди виявляли представники художньої літератури, використовуючи міркування про можливий хід історичних подій як сюжетну основу своїх творів. В наш час на альтернативну історію, як специфічну форму позанаукового знання, звертають увагу і науковці. Коли до міркувань про альтернативну історію звертаються фахівці-історики, мова може йти тільки про припущення, які мають характер значної вірогідності і правдоподібності. Це повинно принципово відрізняти їх підхід від підходу письменників-фантастів, які мають право робити будь-які припущення щодо можливого ходу історичних подій. Сучасні фахівці-історики говорять про можливість різних альтернативних “історичних сценаріїв”, маючи на увазі різні можливі варіанти історичних подій. Існують тенденції до певного зближення між історією як наукою та деякими варіантами альтернативної історії. Проте альтернативна історія, навіть зближуючись з історичною наукою, не може бути віднесена до загальновизнаних наук.
Keywords: альтернативна історія; альтернативна форма; альтернативна можливість; розвиток історичних подій; історія як наука; історичні сценарії; 94-048.58