Аналіз напружено-деформованого стану шпунтових підпірних стін з урахуванням просторових ефектів: Порівняння 2D та 3D розрахунків - Бондарева, Людмила; Беган, Василь (КНУБА, 2024)
У статті представлено результати числового моделювання напружено-деформованого стану сталевої шпунтової підпірної стіни з використанням програмного комплексу Plaxis. Проведено порівняльний аналіз 2D та 3D моделювання для оцінки впливу просторових елементів конструкції на її поведінку. Особливу увагу приділено відмінностям у розподілі згинальних моментів у крайніх і центральних палях підпірної стіни, зумовленим врахуванням розподільчих балок та розпірних конструкцій у 3D моделі. Отримані результати підкреслюють важливість використання 3D моделювання для точнішого аналізу складних геотехнічних задач.
Keywords: підпірна стіна; шпунт; МСЕ; Plaxis; Hardening Soil; числове моделювання; 624.137.5:004.94