Проблеми знищення лісових біоценозів - Ткаченко, Тетяна Миколаївна; Цьома, Тетяна Олегівна (ІТТА, 2021)
Лісові біоценози мають величезний вплив на клімат і стан грунтів: беруть участь у кругообігу води в природі та формують водний баланс; беруть участь у формуванні ґрунтів (лісова підстілка та гумус); сприяють закріпленню ґрунту; перешкоджають ерозійним процесам; впливають на клімат, а саме пом’якшують сезонні коливання температури; знижують швидкість і силу вітру; підвищують вологість повітря; беруть участь у кругообігу кисню, надаючи вирішальний вплив на хімічний склад атмосфери. Вирубування дерев призводить до кліматичних змін, зокрема, зменшує площі, які поглинають велику кількість CO2. Ліси потрібно вирубувати вкрай обережно. Масова вирубка дерев може призвести до різких змін температури, знесення родючого шару ґрунту. У підсумку, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі, зокрема на півдні України. У роботі запропоновано варіанти вирішення цієї проблеми, зокрема перехід на електронні носії замість паперових, створення лісових ферм, заборона на вирубку в природоохоронних зонах та підвищення держмита на вивезення деревини.
Keywords: знищення лісів; кліматичні зміни; відродження лісів; стан ґрунту; лісовий біоценоз