Плавучі засоби для розробки підводних грунтів - Сукач, М. К. (КНУБА, 2013)
Представлено вітчизняні та закордонні плавучі машини для видобування мулистих ґрунтів з-під води. Розглянуто конструкції та принцип дії землевсмоктувальних установок, одночерпакових, грейферних і багаточерпакових земснарядів, інших плавучих засобів. Акцентовано увагу на особливостях їхньої роботи залежно від виду грунторозробного робочого органа,способів транспортування ґрунту із забою на поверхню, потужності та продуктивності установки, інших допоміжних засобів. Проаналізовано переважну область застосування плавучих ґрунторозробних машин.
Floating facilities for development of underwater ground
Keywords: донний ґрунт; землевсмоктувач; одно-та багаточерпакоий земснаряд; транспортування ґрунту; донный грунт; землесос; одно- и много черпаковый земснаряд; транспортирование грунта; bottom soil dredger; single and multi scoop dredger; transporting soil