Енергозбереження в системах освітлення - Казаков, Г. В. (КНУБА, 2011)
Основний потенціал енергозбереження в освітлювальних установках лежить у площинах дизайну архітектурного середовища та підвищення ефективності перетворення електричної енергії в світлову. Основні фактори, що впливають на споживання енергії освітлювальної установки, при заданих нормах освітлення включають наступні положення: проект схеми освітлення, спільне використання природного та штучного освітлення у рамках системи суміщеного освітлення, забезпечення гнучкості керування освітленням; світлова віддача лампи; коефіцієнт корисної дії світильника; зниження коефіцієнту запасу при виборі освітлювальних установок; вибір кольорів та матеріалів для оздоблення приміщень; великі площі засклення та чистота вікон та ліхтарів.
Keywords: енергозбереження архітектурно-дизайнерське; освітлення природне; освітлення штучне; лампи; 72.01: 628.9 : 537.3