Визначення теплових характеристик горизонтального грунтового теплообмінника геотермальної системи вентиляції - Желих, Василь Михайлович; Савченко, Олена Олексіївна; Горбаченко, Лілія Петрівна; Штець, Василь Михайлович (КНУБА, 2017)
Використання існуючих технологій нагрівання припливного повітря у системах вентиляції пов’язані з великим споживанням теплової енергії, отримання якої відбувається за рахунок використання електроенергії або органічних видів палива. Збільшення вартості традиційних енергоносіїв сприяє впровадженню технологій використання альтернативних джерел енергії. Для нагрівання припливного повітря у системах вентиляції є можливим використання низькопотенційної теплоти енергії ґрунту. Для відбору цієї енергії використовуються ґрунтові теплообмінники, які на даний час представлені великою різноманітністю конструкцій. В даній статті розглядається тепловий баланс прямої ділянки горизонтального ґрунтового теплообмінника. Для турбулентного режиму руху повітря у гладкостінному трубопроводі канального ґрунтового горизонтального теплообмінника встановлено залежність для визначення коефіцієнта тепловіддачі від внутрішньої поверхні стінки трубопроводу до повітря у теплообміннику.
Определение тепловых характеристик горизонтального грунтового теплообменника геотермальной системы вентиляции
Ignitions of thermal characteristics of horizontal ground-air heat exchanger for geothermal ventilation systems
Keywords: низькопотенційна енергія; геотермальна система вентиляції; горизонтальний ґрунтовий теплообмінник; коефіцієнт тепловіддачі; низкопотенциальная энергия; геотермальная система вентиляции; горизонтальный грунтовый теплообменник; коэффициент теплоотдачи; low-potential energy; geothermal ventilation system; horizontal ground-air heat exchanger; the heat transfer coefficient; 621.577.2