Концентраційні табори: історія та сучасність - Похиленко, Ірина (Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса, 2023)
Концентраційні табори залишили в історії людства глибокий слід із нелюдських страждань та скалічених доль. Вони стали символом терору, насильства та людської зневіри. Вперше цей термін з’явилася у ХІХ ст. для позначення місць для політичних в’язнів, представників окремих етнічних груп, ізоляція яких обґрунтовувалася міркуваннями державної безпеки, необхідністю їх експлуатації чи покарання та здійснювалася на основі відповідних розпоряджень спецслужб або запровадження військового стану. Так, перші концтабори були організовані під час англо-бурської війни (1899–1902 рр.): англійці помістили до них цивільних прихильників Республіки Трансвааль та Оранжевої Республіки.
Keywords: концентраційні табори; Віктор Франкл