Канів від найдавнішого поселення до сучасного культурного й духовного центру України - Гудімов, Богдан (КНУБА, 2025)
У роботі розглянуто історичний шлях Канева від прадавніх часів до початку ХХІ століття. Проаналізовано археологічні знахідки, найперші письмові згадки, роль міста у подіях Київської Русі, доби козацтва, Національно-визвольної війни, періоду Руїни та подальших етапів – входження до складу Російської імперії, культурне відродження в ХІХ столітті, події Другої світової війни, індустріалізацію в другій половині ХХ століття. Окрему увагу приділено ролі Канева як духовного осередку України завдяки постаті Тараса Шевченка. Робота базується на історичних джерелах, архівних матеріалах та сучасних дослідженнях.
Keywords: історія; Канів; культурний та духовний центр