Модель визначення відповідності об’єкта містобудування містобудівним обмеженням - Рибак, Анатолій Іванович; Шахов, Анатолій Валентинович; Азарова, Ірина Борисівна (КНУБА, 2019)
Розвиток населених пунктів України супроводжується рядом проблем, вирішення яких є основною задачею державного регулювання містобудівної діяльності. Проте цілий ряд нових функцій у містобудуванні за останніми змінами законодавства у галузі делегується новим учасникам, що не завжди є обізнаними професіоналами у містобудуванні. Сучасні інформаційні технології можуть зробити містобудівну діяльність простою та доступною для всіх нових її суб’єктів за допомогою розроблення спеціалізованого програмного забезпечення. Тому в рамках дослідження запропоновано модель визначення відповідності розміщення об’єкта містобудування діючим містобудівним обмеженням, на базі якої визначено програмні інструменти для розроблення спеціалізованого програмного забезпечення, що дасть змогу визначати відповідність між намірами використання земельної ділянки та наявними можливостями території з містобудівної точки зору, а також вирішити зворотне завдання ‒ обрати в межах міста оптимальні в містобудівному контексті земельні ділянки під провадження певного виду господарської діяльності. Результати дослідження можуть бути використані інвесторами, керівниками проектів та забудовниками для обґрунтування місця розміщення господарської діяльності при розробці інвестиційних ідей та бізнес-планів.
Keywords: регулювання містобудівної діяльності; суб'єкти містобудування; містобудівна документація; план зонування території; програмне забезпечення у сфері містобудування; 004.421:711.4