Змінне робоче обладнання для аварійно-рятувальних робіт на базі екскаватора ЗО-5124 - Бажан, В. Т.; Зуденко, В. А.; Санталов, М. О.; Швець, І. В. (КНУБА, 2011)
Проведено аналіз катастрофічних руйнувань будівель і споруд; визначені основні види робіт з ліквідації завалів і визволення потерпілих; виконаний патентний пошук по класу аварійно-рятувальної техніки; спроектовано багатоцільове робоче обладнання для аварійно-рятувальних робіт на базі екскаватора ЗО-5124.
Keywords: розбирання завалів; екскаватор; гідроманіпулятор; гідро молот; разборка завалов; эскаватор; гидроманипулятор; гидромолот; захват; dismantling of blockages; a dredge; the hydromanipulator; a hydrohammer; capture