Філософсько-антропологічні ідеї у творчому спадку І. Я. Франка і В. І. Вернадського - Чорноморденко, Іван Васильович; Куцурук, В. М. (ДВНЗ "ДонНТУ", 2013)
У статті порушуються питання, пов 'язані І формуванням духовно-морального буття людини в контексті концепції ноосфери В.Вернадського. сформованої під впливом української філософсько-антропологічної думки. Встановлюється взаємозв'язок учення про ноосферу з творчим спадком І. Франка як джерела духовності в умовах глобалізації та як необхідної скіадової при формуванні ноосфсрної особистості, ноосферного суспільства. Ключові слова: ноосфера, глобалізація, духовність, моріть, моральна відповідальність. Постановка проблеми га актуалыйсгь дослідження. Глобальні шівілізаційні процеси, стрімкі інноваційні зміни, вражаючий інформаційно-технологічний прогрес, виняткова цінність наукової раціональності призводять до суттєвих змін довкілля, соціального життя, формування нових світоглядних орієнтирів, що в свою чергу зумовлює не лише екологічні катастрофи, а іі девальвацію традиційних, базових цінностей, моральних норм, антропологічну кризу сьогодення загалом. Сьогодні українське суспільство активно формує новий філософсько-антропологічний світогляд, тому актуальним стає звернення до аналізу філософських проблем людини у іворчості видатних постатей української культури.
Keywords: ноосфера; глобалізація; духовність; мораль; моральна відповідальність; 130.2.17.01