Аналіз існуючих методик розрахунку панелей з перехресно-клеєної деревини за другим граничним станом - Михайловський, Д. В.; Комар, Д. (КНУБА, 2019)
Зведення висотних будівель з па- нелей із перехресно-клеєної деревини набуває все більшого розповсюдження в усьому світ. Об’єми виготовлення панелей з перехресно- клеєної деревини за останні десять років зросли більше ніж в двічі. Однак, враховуючи досить малий, в порівнянні з іншими традиційними конструкційними матеріалами, досвід застосування цих панелей, методика їх розрахунку потребує подальшого розвитку і удосконалення. У вітчизняних нормах проектування як і у навчально-методичній літературі не міститься жодних даних щодо особливостей розрахунку панелей з перехресно-клеєної деревини. В цій статті розглянуто наявні в світовій практиці методики розрахунку панелей з перехресно-клеєної деревини. Проведено чисельні дослідження і аналіз наявних методик для трьох, п’яти та семи шарових панелей різних прольотів під дією рівномірно розподіленого навантаження різної інтенсивності. За результатом проведеного аналізу наявних в світовій практиці методик розрахунку пане- лей з перехресно-клеєної деревини за другим граничним станом, визначено діапазон їх застосування для різних прольотів та для різних рівнів інтенсивності рівномірно розподіленого навантаження.
Analysis of existing methods of calculation of panels of cross-laminated timber by the serviceability limit state
Keywords: перехресно-клеєна деревина; другий граничний стан; напружено-деформований стан; сross-laminated timber; serviceability limit state; panels of cross-laminated timber; stress-strain state; панелі з перехресно-клеєної деревини