Можливості реалізації синергетичного принципу «Випереджувального розвитку» системи фізичного виховання майбутніх тренерів/спортивних педагогів у закладах вищої освіти України - Човнюк, Юрій Васильович; Глушенок Дмитро Дмитрович (ЦП «Компринт», 2024)
Аналіз спеціальної науково-методичної літератури свідчить про те, що у переважної більшості студентів зовсім немає бажання до занять. Основна причина – відсутність диференційованого підходу до характерних вправ і навантажень, що пропонуються студенту, стимулювання до занять. Розмови про те, що заняття фізичною культурою корисні для здоров’я студентів, мають абстрактний характер у зв’язку з відсутністю конкретних (об’єктивних) критеріїв, які використовуються на заняттях, із теоретичною непідготовленістю студентів. Система фізичного виховання не має не тільки конкретної і вираженої об’єктивними критеріями цільової установки, але, крім того, і відомостей про те, якою мірою може бути корисний кожний конкретний результат для досягнення кінцевої мети. Проблема в тому, що у вузах України діє національна система навчального процесу з фізичного виховання, що побудована на основі нормативного підходу, чим вона відрізняється від європейської. Водночас важливо, що більше 50 % студентів мають низький рівень кондиційної фізичної підготовки, а більше половини випускників фізично неспроможні якісно працювати на виробництві.
Keywords: фізичного виховання; заклади вищої освіти; випереджувальний розвиток; 378.172