Відходи та їх природа. (Изд. второе, дополненное, переработанное) - Волошин, В. С. (ФОП Самченко А.М., 2024)
Книга є другим, оновленим і доповненим виданням авторської монографії «Природа утворення відходів. Додаток до управління відходами», опублікованої у 2007 році. Робота отримала визнання в науковому співтоваристві як в Україні, так і за кордоном, в Німеччині, США, Польщі, Угорщині, Литві, як фундаментальне дослідження з питань, пов'язаних із сутністю такого явища, як утворення промислових відходів, світооглядовими проблемами, пов'язаними з неминучістю появи відходів, перспективами їх знищення, переробкою в світлі сучасних тенденцій, спрямованих на мінімізацію цього продукту людської діяльності. У другому виданні монографії автор доповнив роботу новими дослідженнями виключно в охопленій галузі знань, надавши основного значення конкретизації сутності феномена утворення відходів у виробничих системах. Розширено знання щодо ентропії цих процесів, уточнено і значно посилено аспекти, спрямовані на розуміння внутрішніх фізичних, зокрема, енергетичних, а також економічних процесів, що призводять до утворення відходів. За роки, що минули з моменту появи першого видання, автором і колективом співробітників були проведені численні дослідження в галузі найрізноманітніших штучних технологій, на практиці апробовані розроблені і доопрацьовані методи досліджень в області мінімізації відходів, оцінки теоретичного мінімуму утворення відходів. Вдячний за працю і діяльність моїм колегам, доктору фізико-математичних наук. Коваленко Г. Д., професору Капустіну О. Є. і доценту Даниловій Т. Г., які надавали багато ідей і розробок, що наведені в книзі і на які автор спирався в своїх дослідженнях. Подібні дослідження, крім усього іншого, привели до розгляду нового перспективного напрямку в області сучасної екології — ретроекології, науки про утворення відходів у древніх технологіях. Монографія призначена для наукових працівників, студентів та аспірантів, які спеціалі зуються на тематиці наукових досліджень. Робота вимагає певної спеціалізованої підготовки з термодинаміки, економіки, математики, схильності до аналітичного мислення та допитливості.
Waste and its naturality (second edition, supplemented, revised)
Keywords: відходи; 658.567:504.03