Моделювання смерчового навантаження на великогабаритні споруди - Іванченко, Г. М.; Голуб, О. О. (КНУБА, 2004)
На сьогодні в Україні і в сусідніх державах не існує нормативної бази на врахування смерчового навантаження при проектуванні, рекомендацій по його моделюванню та алгоритму розрахунку споруд та конструкцій на його дію. В науковій літературі розглядаються декілька спрощених моделей смерчу, але здебільшого для вивчення самого явища, а не його взаємодію з іншими об’єктами. Тому дослідження в цьому напрямку є актуальними.
Keywords: смерч; смерчове навантаження; обертальний рух повітря; математична модель