Обернена задача будівельної механіки армованої циліндричної оболонки зі склопластику - Бараненко, В. О.; Волчок, Д. Л. (КНУБА, 2017)
Розглядається постановка оберненої задачі будівельної механіки – оптимального проектування ортотропної циліндричної оболонки зі склопластику, стисненої поздовжніми силами за критерієм матеріаломісткості з урахуванням обмежень за міцністю, місцевій та загальній втраті стійкості. Змінними проектування є товщина, радіус і відносний вміст армуючих волокон. Реалізація задачі виконана за допомогою методів множників Лагранжа і Монте-Карло. Наводяться результати чисельних експериментів. Розглянуто вплив нечіткого опису навантаження на оптимальний проект. Наводиться оцінка коефіцієнта надійності за навантаженням для деяких випадків інформаційних ситуацій щодо опису нечітких величин повздовжньої сили.
Keywords: обернена задача; циліндрична армована оболонка; нечіткі величини; оптимальне проектування конструкцій; невизначене програмування; нечітке моделювання; 539.3; 511.1