Застосування плазмохімічних методів для екологічно безпечної утилізації медичних і фармацевтичних відходів - Негода, Назарій; Кордуба, Ірина; Жукова, Олена (КНУБА, 2025)
У роботі розглянуто сучасні плазмохімічні технології утилізації відходів, що базуються на використанні електродугових плазмотронів із робочими температурами до 10000 °C. Показано, що ці методи забезпечують повну демолекуляризацію токсичних сполук, у тому числі полімерів і компонентів хімічної зброї, без утворення діоксинів і смол. Внаслідок процесу утворюються екологічно безпечні продукти — синтез-газ (H₂ + CO), придатний для енергетичного використання, та невелика кількість інертного шлаку, який може застосовуватися в будівництві. Охарактеризовано конструктивні й експлуатаційні особливості сучасних плазмотронів різної потужності, що забезпечують стабільність електричної дуги та тривалий ресурс роботи електродів. Плазмохімічний метод порівняно з традиційними технологіями утилізації відходів має низку переваг: практично повне знищення токсичних речовин, рекуперація енергоємного синтез-газу, високий коефіцієнт газифікації (93–95%), зменшення обсягу відходів у сотні разів, енергозбереження та екологічна безпека.
Keywords: плазмохімічні технології; утилізація відходів; плазмотрон; синтез-газ; демолекуляризація; екологічна безпека; медичні відходи; плазмодуговий метод