Полегшені залізобетонні перекриття: конструктивні переваги та обмеження застосування - Юр’єв, Олександр; Кріпак, Володимир (КНУБА, 2025)
Розглянуто технологію та конструктивні рішення монолітних плит перекриттів із порожнистими вкладишами, що забезпечує зменшення маси конструкцій та економію матеріалів без втрати несучої здатності. Показано, що застосування пустотоутворювачів дає змогу скоротити витрати бетону та сталі на 25–30 %, знизити навантаження на фундаменти до 10 %, а також підвищити ефективність великопролітного та багатоповерхового будівництва. Проаналізовано переваги й основні бар’єри впровадження в Україні, серед яких відсутність нормативної бази, висока вартість імпортних систем пустотоутворювачів і обмеженість теоретичних досліджень. Зроблено висновок про перспективність технології за умови розвитку вітчизняного виробництва та адаптації нормативів.
Keywords: порожнисті вкладиші; полегшені конструкції; багатоповерхове будівництво; ресурсоефективність