Трансформативне навчання як технологія формування професійної компетентності педагога у сфері будівництва та зварювання - Красильник Ю. С.; Бондарук, Б. Ю. (Ліра-К, 2026)
Сучасна система професійної освіти в Україні перебуває в умовах масштабних соціально-економічних та технологічних трансформацій, що зумовлює потребу в нових педагогічних підходах до підготовки педагогів професійного навчання. Традиційні моделі навчання, орієнтовані переважно на передавання знань і формування навичок, втрачають ефективність у контексті стрімких змін технологічного середовища, цифровізації, вимог сталого розвитку та безпеки праці. У цих умовах трансформативне навчання постає як інноваційна педагогічна технологія, що забезпечує не лише засвоєння професійних знань, а й глибинну перебудову мислення, цінностей і професійної ідентичності педагога. Воно сприяє розвитку критичного мислення, здатності до самоаналізу та саморефлексії. Саме такі характеристики є визначальними для педагога професійного навчання у сфері будівництва та зварювання, який має бути готовим діяти в умовах високої технологічної динаміки. Актуальність проблеми зумовлюється потребою у переорієнтації освітнього процесу з репродуктивного на трансформативно-досвідний тип, що поєднує практикоорієнтоване навчання з особистісним зростанням педагога.
Keywords: трансформативне навчання; індивідуалізація освітнього процесу; професійної підготовки педагогів; удосконалення освітніх програм