Енергоефективність як ціноутворююча характеристика на вторинному ринку торговельної нерухомості - Онофрійчук Ігор Ігорович; Росинський Андрій Валерійович (КНУБА, 2024)
У роботі досліджено вплив параметрів енергоефективності на формування ринкової вартості об’єктів торговельної нерухомості на вторинному ринку. Автори здійснили економетричне моделювання, використавши багатофакторні лінійні регресії на основі даних з Єдиної бази звітів про оцінку за 2024 рік. Проаналізовано залежність ціни від таких характеристик, як матеріал стін, наявність автономного опалення та газопостачання для різних категорій комерційних об'єктів. Результати дослідження підтвердили, що енергоощадні фактори мають систематичний вплив на вартість, причому матеріал стін є найбільш значущим для торговельних центрів і готелів, а автономне опалення – для магазинів та закладів харчування. Виявлено, що для більшості об'єктів наявність газопостачання має негативний або незначний вплив, тоді як площа об'єкта залишається вирішальним показником вартості. Робота доводить, що раціональний покупець враховує майбутні експлуатаційні витрати, що робить енергоефективність важливою ціноутворюючою характеристикою.
Keywords: енергоефективність; енергоменеджмент; торговельна нерухомість; ринкова вартість; економетричне моделювання; ціноутворюючі фактори; вторинний ринок нерухомості; експлуатаційні витрати; регресійний аналіз; оцінка нерухомості