Екологічний моніторинг як інструмент управління промисловим забрудненням - Бугайова, Софія (КНУБА, 2025)
У статті розглянуто роль екологічного моніторингу як ключового інструменту управління промисловим забрудненням. Показано, що регулярні спостереження за станом атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів дають можливість виявляти перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, оцінювати екологічні ризики та прогнозувати наслідки антропогенного впливу. Особливу увагу приділено сучасним методам моніторингу, серед яких автоматизовані системи контролю, геоінформаційні технології та біоіндикація. Наголошено на необхідності інтеграції результатів моніторингу у системи екологічного менеджменту (ISO 14001), що забезпечує підвищення ефективності природоохоронних заходів і сприяє сталому розвитку. Екологічний моніторинг розглядається не лише як засіб контролю, а як стратегічний механізм зниження негативного впливу промисловості на довкілля.
Keywords: екологічний моніторинг; промислове забруднення; допустимі концентрації; автоматизовані системи контролю; геоінформаційні технології; ISO 14001; сталий розвиток