Психологічні аспекти в профілактиці спортивних травм - Іваннікова, Ганна Василівна; Родін, Дмитро Євгенович (КНУБА, 2025)
сихологічні аспекти у профілактиці спортивних травм відіграють важливу роль у забезпеченні безпеки та здоров’я спортсменів. Спортивні травми не лише негативно впливають на фізичний стан спортсмена, але й призводять до серйозних психологічних наслідків, таких як страх повторної травми, тривожність, зниження мотивації та самооцінки [2]. Сьогодні питання профілактики травматизму є одним з ключових у спортивній діяльності, оскільки зростаюча інтенсивність та конкуренція вимагають від спортсменів максимальних фізичних зусиль. Успішна профілактика травм передбачає не лише фізичну, але й психологічну підготовку, яка допомагає мінімізувати ризик травматизму. Психологічні фактори, такі як стрес, рівень мотивації, внутрішній діалог і здатність концентруватися, мають безпосередній вплив на результативність і безпеку спортсмена під час тренувань і змагань. Спрямованість психологічної підготовки на профілактику травм дає змогу вчасно визначити та усунути психологічні бар'єри, що можуть призвести до необережних дій або зниження реакції, які спричиняють травматизм [3]. Отже, дослідження психологічних аспектів у профілактиці спортивних травм є надзвичайно актуальним, оскільки сприяє збереженню здоров’я спортсменів, підвищенню ефективності їхньої діяльності та продовженню спортивної кар'єри.
Keywords: спортивні травми; профілактика; психологічні аспекти; здоров’я; спортсмен; наслідки; 796.03