Застосування колаборативних роботів (коботів) у будівництві: можливості, переваги та сучасні рішення - Віденська, Єлизавета; Мирончук, Анжеліка (КНУБА, 2025)
Сучасне будівництво потребує підвищення продуктивності, безпеки та точності, що стимулює впровадження робототехніки. Колаборативні роботи (коботи) – це новий клас роботів, здатних працювати спільно з людиною. Коботи підвищують безпеку, знижуючи ризик травматизму на будмайданчиках, оптимізують повторювані та трудомісткі процеси (облаштування стін, зварювання і монтаж конструкцій). Сучасні коботи оснащені системами комп'ютерного зору та системами інтелектуального керування, що дозволяє адаптувати їх до умов, що змінюються. Основними недоліками коботів є їхня висока вартість, необхідність інтеграції з системами навчання персоналу.
Keywords: коботи; будівництво; колоборативні роботи; продуктивність