Використання інформаційно-комунікаційних технологій для розвитку дистанційного навчання - Міщук Дмитро Олександрович; Балака, Максим Миколайович; Рашківський, Володимир Павлович (Ліра-К, 2025)
На сьогодні найбільшого розвитку набуло дистанційне навчання з використанням інтернет-технологій. Сучасне дистанційне навчання будується на використанні середовищ передавання інформації (інформаційно-комунікаційні технології й платформи, електронна пошта, месенджери та інші засоби зв’язку) та методів навчання, що залежать від технічного середовища обміну інформацією. Ефективність дистанційного навчання залежить від того, в якій формі представлено навчальні матеріали. Використання інформаційно-комунікаційних технологій неможливо без обґрунтованого вибору платформи дистанційного навчання – програмного забезпечення для підтримки дистанційного навчання, метою якого є створення та управління педагогічним змістом, індивідуалізоване навчання, що містить необхідні для викладача, здобувача та адміністратора платформи технічні засоби. При цьому системі для дистанційного навчання частково передаються функції управління освітнім процесом на етапах вивчення нового матеріалу, контролю знань з пройдених тем, закріплення пройденого матеріалу, проведення аналізу результатів виконання здобувачами тестових завдань, рефлексії та інших контрольних заходів.
Keywords: дистанційне навчання; інформаційно-комунікаційні технології; бази даних; навчальний курс; платформа дистанційного навчання; здобувач; тестові завдання; інформація; освітній процес; 378.14