Архітектурна адаптація існуючих закладів дошкільної освіти до потреб інклюзивної освіти на території України - Осичанський, Віктор (КНУБА, 2025)
У доповіді розглядаються методичні та практичні аспекти архітектурної адаптації існуючих закладів дошкільної освіти (далі ЗДО) України до потреб інклюзивної освіти. З огляду на зростаючу потребу у створенні безбар’єрного, комфортного та стимулюючого середовища для дітей з особливими освітніми потребами, аналізуються сучасні підходи до перепланування, зонування та оснащення простору. Особлива увага приділяється функціонально-просторовим рішенням, які сприяють соціалізації, безпеці та розвитку кожної дитини незалежно від її фізичних чи когнітивних особливостей. У межах дослідження окреслено основні типи архітектурних бар’єрів, характерних для типових будівель ДНЗ, а також запропоновано методичні принципи їх усунення. Розглядаються приклади успішної адаптації в українських регіонах, окреслюються перспективи інтеграції інклюзивних стандартів у нормативну базу архітектурного проєктування.
Keywords: заклади дошкільної освіти; інклюзивна освіта; безбар’єрне середовище