Дослідження оптимального швидкісного режиму руху під час пуску шарнірно-зчленованої стрілової системи крана - Ловейкін, Вячеслав Сергійович; Паламарчук, Дмитро Анатолійович; Ромасевич, Юрій Олександрович; Балака, Максим Миколайович (My University, 2021)
У даній роботі наведено результати аналітичного дослідження кінематичних характеристик шарнірно-зчленованої стрілової системи портального крана на початку руху. Вказане дослідження проведено на ділянці розгону електродвигуна механізму зміни вильоту, від початку ввімкнення до досягнення номінальної частоти обертання. При цьому, номінальна частота обертання ротора електродвигуна відповідає робочій швидкості горизонтального переміщення вантажу. Розгін електродвигуна відбувається за законом, що відповідає оптимізації середньоквадратичного відхилення швидкостей вантажу та осі кінцевого обвідного блока. Проведено дослідження руху ШЗСС крана під час пуску за законом оптимізації середньоквадратичного відхилення швидкостей при різних крайових умовах. Побудовано графічні залежності кінематичних характеристик вантажу та його точки підвісу на хоботі. Це дозволяє встановити можливість практичного використання вказаного закону. На основі проведених досліджень розроблено рекомендації щодо вибору початкових та кінцевих крайових умов під час розгону двигуна механізму зміни вильоту. Також, проаналізовано кінематичні характеристики руху стрілової системи портального крана під час пуску за законами оптимізації середньоквадратичного відхилення прискорень та ривків, а також виконано порівняння з рухом стрілової системи за законом оптимізації середньоквадратичного відхилення швидкостей.
Keywords: шарнірно-зчленована стрілова система; механізм зміни вильоту; оптимальне керування; розгойдування вантажу; рівняння Лагранжа другого роду; стріла; швидкість; прискорення; координата; вантаж