Напружений стан ґрунтових основ фундаментів від горизонтального навантаження - Цимбал, С. Й.; Шахмохаммаді, М. (КНУБА, 2010)
Наведено вирішення задачі про розподіл напружень в пористому середовищі, яким є ґрунти, від горизонтальної зосередженої сили, прикладеної до поверхні з урахуванням стану ґрунтів; проведено порівняльний аналіз розподілу напружень в суцільному і пористому середовищах; показано вплив пористого ґрунту на формування напружень в основі стрічкових фундаментів.
Keywords: напруження в ґрунтах; горизонтальне навантаження; основи фундаментів; розподіл напружень; 624.15; 625.153.525