Nowe wyzwanie wobec samorządnoĝci lokalnej w polsce – budĩet obywatelski - Maákiewicz, Andrzej; Slusarz, Bogdan (Бескиди, 2017)
Demokracja jako forma ustroju paĔstwa to nie tylko uczestniczenie obywateli w sprawowaniu wáadzy poprzez wybory. Powinni oni teĪ mieü realne moĪliwoĞci wypowiadania siĊ w sprawach dotyczących paĔstwa, regionu, miasta czy gminy, uczestniczenia w dziaáaniach i decyzjach wáadz. Elementem demokracji jest partycypacja, polegająca na komunikowaniu siĊ z wáadzą w ramach konsultacji spoáecznych oraz na wzajemnym wspieraniu siĊ organów wáadzy i obywateli w celu wspólnego podejmowania decyzji1 . Praktyczny udziaá mieszkaĔców w stanowieniu prawa lokalnego napotyka wiele trudnoĞci2 , niemniej istnieją w polskim systemie samorządowym instrumenty, które udziaá taki umoĪliwiają. Od dawna stosowane są takie tradycyjne formy jak prawo udziaáu obywateli w obradach rady gminy i jej komisji3 , konsultacje4 , wysáuchanie publiczne5 , referenda lokalne6 , róĪnorodne formy oddziaáywania poprzez organizacje pozarządowe7
Keywords: demokracja; 352.07(438)