Моделювання та розрахунок зубчастих зачеплень у системі Компас - Мартиненко, Г. С.; Білицька, Н. В.; Гетьман, О. Г. (My University, 2019)
У роботі наведена методика автоматизованого розрахунку та моделювання зубчастих зачеплень за допомогою САПР КОМПАС. Система КОМПАС обладнана досить розвинутим комплексом бібліотек стандартних виробів, типових елементів конструкцій та розрахункових програм. Для розрахунку та побудови тривимірної моделі зубчастого зачеплення був застосований програмний комплекс «Gears», який дозволяє задавати геометричні параметри зачеплення, такі як модуль, кількість зубців колеса або шестерні, передаточне число та інші. Результати розрахунку доступні для редагування та наступного перерахунку. Система також надає декілька варіантів та дозволяє зробити вибір між ними. Результати розрахунків застосовуються для створення просторових моделей деталей та їх з’єднання у складальну одиницю. Система КОМПАС дозволяє напівавтоматичне створення кресленика за просторовою моделлю.
Моделирование и расчет зубчатых зацеплений в системе Компас
SIMULATION AND CALCULATION OF GEARED CLUTCHES IN THE SYSTEM «KOMPAS»
Keywords: зубчасте зачеплення; система КОМПАС; тривимірне моделювання; розрахунок зачеплень; модуль; шестерня; вал; шпонкові пази; канавки для виходу шліфувального кругу; зубчатое зацепление; система КОМПАС; трехмерное моделирование; расчет зацеплений; модуль; gearing; KOMPAS system; three-dimensional modeling; three-dimensional modeling; shaft; keyways; grooves for the exit of the grinding wheel; 515.2:536.3