Впровадження систем на основі штучного інтелекту для оптимізації управління будівельними процесами - Дяченко, Аліна (КНУБА, 2025)
Сучасна будівельна галузь, що характеризується низьким рівнем інновацій та щорічним зростанням продуктивності, стикається з нагальною потребою в цифровій трансформації. Це дослідження присвячене комплексному аналізу впровадження систем на основі штучного інтелекту (ШІ) як ключового інструменту для подолання існуючих викликів. Доведено, що завдяки застосуванню ШІ досягається значне скорочення витрат і термінів, а також підвищення безпеки. Водночас, ідентифіковано ключові бар'єри впровадження, зокрема фрагментацію даних, високі початкові інвестиції та дефіцит кваліфікованих кадрів. У вітчизняному контексті, ШІ розглядається як інструмент для автоматизації рутинних завдань, що частково компенсує нестачу кваліфікованих кадрів і сприяє підвищенню продуктивності.
Keywords: штучний інтелект; будівництво; управління процесами; оптимізація; ефективність; діджиталізація