Сучасні технології «ALARA» як інструмент керування впливом на формування біосферосумісного середовища об’єктів будівництва - Чернишев, Д. О. (КНУБА, 2017)
Основою стратегічного планування діяльності у вирішенні комплексних науково-технічних завдань зі створення та експлуатації складних інженерних об'єктів лежать не тільки технічні, але й управлінські аспекти такої діяльності за принципом ALARA. Однією з найбільш важливих управлінських задач є оптимізація населених пунктів задля мінімальних витрат невідновлюваних ресурсів на опалення і охолодження. Серед впливових факторів є розповсюдження сонячної радіації. У цій статті розглянемо розроблені автором програми для комп’ютерного моделювання розповсюдження сонячної радіації в населених пунктах з урахуванням забудови в рамках пакету «Atmospheric Radiation». Порівняння результатів розрахунку та понад 13 тисяч вимірювань показало відмінний збіг окрім низького стояння сонця або високої мутності атмосфери. Останні випадки не мають практичного значення через незначне надходження сонячної радіації. Таким чином, програмний комплекс «Atmospheric Radiation» є апробованим інструментом екологічного менеджменту об’єктів біосферосумісного будівництва з реалізацією принципу ALARA
Современные технологии «ALARA» как инструмент управления влиянием на формирование биосферосовместимой среды объектов строительства
Modern Technologies "ALARA" as an Institution to the Management of the Influence of the Formation of a Biospherocomposite Environment of the Construction Companies
Keywords: екосистема; будівельний проект; біосферосумісність; екологічна безпека; ALARA; радіаційна безпека; 69.05:699.8