Аналітичне дослідження просторового процесу різання грунту механізмом укосоутворювання траншейних екскаваторів під час спорудження та розкривання трубопроводів - Кузьмінець, М. П. (КНУБА, 2010)
Отримано аналітичні залежності визначення параметрів різальних елементів механізму укосоутворювання під час їх складного просторового руху в забої. Встановлено характерні зони активного та пасивного різання ґрунту, вибрано раціональні кути різання, оптимізовано крок розташування різців та зменшено зусилля різання ґрунту. Це дозволило підвищити ефективність застосування землерийного обладнання.
Keywords: механізм укосоутворювання; рух; різець; різання; ґрунт; механизм откосообразования; движение; резец; резание; грунт; mechanism of formation of slopes; motion; chisel; cutting; soil