Дослідження умов динамічної стійкості в зонах комбінаційних резонансів при стохастичному параметричному навантаженні - Гончаренко, М. В. (КНУБА, 2006)
Динамічне навантаження часто являється визначальним при проектуванні будівельних споруд. При вивченні еволюції динамічних станів при зміні зовнішніх впливів важливою проблемою є дослідження стійкості цих станів. Зокрема при параметричному динамічному навантаженні конфігурація зон стійкості має складний вигляд, а резонанси, що збуджуються, іноді важко прогнозуються. Дослідження динаміки систем при стохастичному навантаженні мають значно меншу довершеність в порівнянні з подібними задачами при детермінованому навантаженні. Хоч випадковий характер є досить розповсюджений у динамічних процесах. При стохастичному параметричному навантаженні можуть проявлятися різні типи коливань, що характеризуються складними резонансами, зривом коливальних режимів, іншими ефектами.
Keywords: динамічне навантаження; стохастичне навантаження; стійкість; коливання