Визначення ризику для здоров’я населення внаслідок підвищення забруднення атмосферного повітря в м. Києві - Волошкіна, Олена Семенівна; Анпілова, Євгенія Сергіївна; Клімова, Ірина Володимирівна (My University, 2020)
Зростання чисельності автомобільного транспорту (як легкового, вантажного та ін.) у великих містах України обумовлює підвищений рівень забруднення атмосферного повітря, що на фоні глобальних кліматичних змін суттєво впливає на здоров’я населення. В даній статті, на прикладі м. Києва зроблено аналіз основних шляхів формування емісій забруднення від викидів автомобільного транспорту. Запропоновано математичні моделі та методики розрахунку забруднень, включаючи вторинні фотохімічні перетворення при сталих метеоумовах атмосфери. Показано, що в місцях великого скупчення автомобілів (шляхопроводи, великі перехрестя), де поширені пробки та затори, або де він рухається з невеликою швидкістю, концентрація вторинного забруднення перевищує гранично допустиму референтну дозу за основними забруднювачами. Приведені розрахунки неканцерогенного ризику для здоров’я населення від концентрацій вторинного забруднення формальдегідом від автомобільного транспорту біля основних шляхопроводів, які були розраховані за отриманими максимальними місячними концентраціями. Розрахункові дані перевищення концентрацій формальдегідом знаходяться в межах 2,5 - 5,0 ГДК. Значення канцерогенного ризику для здоров'я населення від формальдегідного забруднення в літні місяці при температурі 20 – 30 С° становить 5 - 10-4. Отримані значення ризику для здоров’я населення складають середнє значення рівнів, шо за умов впливу на все населення потребує необхідного динамічного контролю і поглибленого вивчення джерел і можливих наслідків шкідливих впливів на населення. В дослідженні показано зростання значень екологічного ризику в залежності від підвищення температурних умов атмосферного повітря. Зроблено висновок щодо впливу забруднення атмосферного повітря від автотранспортних викидів на випадіння кислотних опадів на території міста та області. Приведені дослідження доводять необхідність дієвих заходів щодо підвищення екологічності транспортних засобів та зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення міста.
DEFINITION OF RISK FOR THE PUBLIC HEALTH AS A CONSEQUENCE OF THE AMBIENT AIR POLLUTION INCREASE IN THE CITY OF KYIV
Keywords: забруднення атмосферного повітря; автомобільний транспорт; математична модель; викиди вуглеводнів; формальдегід; atmospheric air pollution; road transport; mathematic model; hydrocarbon emission; formaldehyde